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City of London (Ward Elections) Act 2002
2002 CHAPTER vi

An Act to make further provision with respect to the qualification of voters at ward
elections in the city of London; and for connected purposes. [7th November 2002]

WHEREAS—

(1) The qualification of voters at ward elections in the city of London is governed by Part 11
of the City of London (Various Powers) Act 1957 (c. x):

(2) It is expedient to alter the qualification for which that Act provides better to reflect the
present nature of commercial occupation of premises in the city of London by extending
the categories of persons entitled to vote at such elections:

(3) Itis expedient that the other connected matters dealt with in this Act should be enacted:
(4) The objects of this Act cannot be attained without the authority of Parliament:

May it therefore please Your Majesty that it may be enacted, and be it enacted, by the Queen’s
most Excellent Majesty, by and with the advice and consent of the Lords Spiritual and Temporal,
and Commons, in this present Parliament assembled, and by the authority of the same, as
follows:—

1 Short title
This Act may be cited as the City of London (Ward Elections) Act 2002.

2 Interpretation

(1) In this Act—
“the 1957 Act” means the City of London (Various Powers) Act 1957 (c. x);
“city” means city of London;

“occupying”, in relation to any premises, means occupying for relevant
purposes by personal physical presence there and, in the case of a qualifying
body, includes such occupation—

(a) through a director, officer, employee or agent of that body, or
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(b) through a holder of any paid or unpaid office for the performance of
whose functions accommodation is being provided by a qualifying body;

“qualifying body” means a body corporate or an unincorporated body other
than a partnership within the meaning of section 1 of the Partnership Act 1890
(c. 39);

“relevant purposes” means the carrying on of any trade, business,
profession or other occupation or calling, or the performance of the functions
of any paid or unpaid office, being functions for whose performance
accommodation is being provided by a qualifying body (whether or not they
are functions of that body);

“workforce”, in relation to a qualifying body, means all those persons
whose principal or only place of work on the qualifying date is ordinarily the
premises in respect of which that body’s right to appoint voters arises, and
who work for that body.

(2) For the purposes of this Act an unincorporated body which is occupying any premises
shall be taken to be doing so as owner or tenant whether or not the person who is on
its behalf the owner or tenant of those premises is occupying them.

(3) This Act shall be construed as one with Part II of the 1957 Act.

Qualification of voters at ward elections

(1) Section 6 of the 1957 Act (qualification of voters at ward elections) shall be amended
as follows—

(a) After subsection (1)(b) there shall be inserted—
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or
(c) are persons appointed in writing as voters by a qualifying
body which ordinarily occupies as owner or tenant any
premises situated in that ward, being premises in respect of
which the right to appoint one or more voters depends on the
size of the workforce there;”.

(b) After subsection (2) there shall be inserted—

“(3) In this section “occupies” shall be construed in accordance with
subsection (1) of section 2 of the City of London (Ward Elections)
Act2002; and “qualifying body” and “workforce” have the respective
meanings given by that subsection.”.

(2) The extent of the right to appoint mentioned in section 6(1)(c) of the 1957 Act as
depending on the size of the workforce shall be—
(a) one for a workforce of up to 5, plus one for every 5 by which a workforce
exceeds 5, up to a workforce of 50; and
(b) for a workforce that exceeds 50, the number given by paragraph (a) of this
subsection plus 1 for every 50 of that excess.

(3) In the case of a workforce of over 5 whose number is not exactly divisible by 5 or 50, as
the case may be, the remainder shall be disregarded for the purposes of subsection (2)
above.
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(4) For ward elections to be held during the period of 12 months beginning with 16th
February in the appointed year or during the period of 12 months beginning with that
date in any subsequent year, the qualifying date is 1st September in the preceding year.

(5) For the purposes of subsection (4)—

(a) ifthis Actis passed before 1st September in the year in which it is passed, the
appointed year is the year next after that year;

(b) if not, the appointed year is the year next but one after the year in which it
is passed.

(6) No person shall be entitled to vote in more than one ward or more than once in a ward
at any ward elections; and accordingly no person shall be registered in more than one
ward list or more than once in a ward list.

(7) For the purposes of section 6 of the 1957 Act, any premises partly situated in each
of two or more wards of the city shall be treated as being situated wholly within the
ward which appears to the town clerk to contain the greater or, as the case may be,
the greatest part of the premises.

(8) Where, apart from this subsection, sections 6(1)(a) and 6(1)(c) of the 1957 Act would
both apply in relation to the same premises, only section 6(1)(a) shall apply in relation
to those premises.

4 Allocation of appointments

A qualifying body which is entitled to appoint more than one person as a voter pursuant
to section 6(1)(c) of the 1957 Act shall ensure that the appointments which it makes
reflect, so far as is reasonably practicable, the composition of the workforce.

5 Requirements as to connection of persons appointed with the city

(1) A person shall not be appointed as a voter pursuant to section 6(1)(c) of the 1957 Act
unless on the qualifying date—
(a) the conditions specified in subsection (2) below are fulfilled in respect of him;
or
(b) one of the alternative conditions specified in subsection (3) below is fulfilled
in respect of him and, if he no longer has his principal or only place of work
within the city, the further condition specified in subsection (4) below is also
fulfilled in respect of him.

(2) The conditions referred to in subsection (1)(a) above are that—

(a) the person’s principal or only place of work is within the city and has been
within the city for the whole of the twelve months preceding the qualifying
date; and

(b) he works for the qualifying body proposing to appoint him and has so worked
throughout those twelve months.

(3) The alternative conditions referred to in subsection (1)(b) above are that the person’s
principal or only place of work has been within the city for an aggregate period—

(a) of at least five years, during the whole of which the person has worked
exclusively for the qualifying body proposing to appoint him, or
(b) of at least ten years in any other case.



