
Singapore Statutes Online Revised Edition published on 30 Mar 1987 PDF created date on: 27 Feb 2022

Creche Establishments Act
(CHAPTER 66)

  

Table of Contents

Long Title

1 Short title and commencement

2 Interpretation

3 Appointment of officers

4 Licensing of persons to carry on establishments for creches

5 Restriction

6 Security

7 Refusal and revocation of licence

8 Power to enter and inspect premises

9 Offences

10 Exemption

11 Regulations

Legislative History



Singapore Statutes Online Revised Edition published on 30 Mar 1987 PDF created date on: 27 Feb 2022

CRECHE ESTABLISHMENTS ACT

(CHAPTER 66)
(Original Enactment: REVISED EDITION 1985)

REVISED EDITION 1985

(30th March 1987)

An Act to provide for the licensing and control of establishments for creches.

[]
   This Act was not in operation when this Revised Edition was brought into force.

Short title and commencement

1.  This Act may be cited as the Creche Establishments Act and shall come into 
operation on such date as the Minister may, by notification in the Gazette, appoint.

Interpretation

2.  In this Act, unless the context otherwise requires —

“appointed day” means the day appointed by the Minister under section 1;

“creche” means any premises where children under the age of 6 years are received, 
whether for reward or not, to be looked after during the whole or part of the day 
or night but does not include nursing homes and maternity homes as defined in 
the Nursing Homes and Maternity Homes Registration Act and pre-school 
institutions registered with the Ministry of Education;

“licence” means a licence issued under this Act;

“licensee” means any person to whom a licence is issued under this Act;

“Licensing Officer” means the officer appointed by the Minister under section 3 
and includes an Assistant Licensing Officer.

Appointment of officers

3.  The Minister may by notification in the Gazette appoint a Licensing Officer and 
such number of Assistant Licensing Officers as may be necessary for the purposes of this 
Act.

Licensing of persons to carry on establishments for creches
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4.—(1)  No person shall on or after the appointed day carry on an establishment for a 
creche without a licence under this Act.

(2)  An application for a licence shall be made to the Licensing Officer in such form 
and manner and shall contain such information as may be prescribed.

(3)  On receipt of an application for a licence the Licensing Officer may require the 
applicant to furnish him with such additional information as he may require.

(4)  After the receipt of an application for a licence and of any additional information 
that he may require and on payment of the prescribed fee the Licensing Officer may 
issue a licence to the applicant in such form as may be prescribed subject to such 
conditions as he may impose or as may be attached thereto.

(5)  Every licence shall, unless previously revoked, expire at the end of one year from 
the date on which it was issued.

Restriction

5.  No licence shall be issued —

(a) to any person under the age of 21 years;

(b) to any person who is in the opinion of the Licensing Officer unfit to hold a 
licence;

(c) in respect of premises which are in the opinion of the Licensing Officer 
unsuitable for the purpose of an establishment for a creche or in which the 
accommodation or provision for a creche is not adequate or suitable;

(d) in respect of any establishment for a creche which is being or is likely to be 
carried on in contravention of this Act or any regulations made thereunder.

Security

6.—(1)  The Licensing Officer may, before issuing a licence, require an applicant to 
give security in such form or manner as he may approve and the security may be by bond, 
guarantee, cash deposit or any other method or by the combination of two or more such 
methods.

(2)  Any sum deposited or bond entered into under this section shall be liable to 
forfeiture in whole or in part at the discretion of the Licensing Officer on revocation of 
the licence.

(3)  Any person aggrieved by a forfeiture under this section may within 14 days of the 
notice of the forfeiture appeal to the Minister whose decision shall be final.

Refusal and revocation of licence


