(NAR) VOL. 13 NOS. 1-2 / JANUARY-MARCH 2002

[ BIR REVENUE MEMORANDUM RULING NO. 1-
2002, APRIL 25, 2002, April 25, 2002 ]

TAX CONSEQUENCES OF DE FACTO MERGER PURSUANT TO
SECTION 40(C)(2) AND (6)(B) OF THE NATIONAL INTERNAL
REVENUE CODE OF 1997

Pursuant to Section 4, in relation to Sections 40(C)(2), (4), (5), (6), 175, 176, and
196, and pertinent provisions of Titles II, IV and VII of the National Internal
Revenue Code of 1997 (Tax Code of 1997), this Revenue Memorandum Ruling is
issued to consolidate, provide, clarify and harmonize the existing guidelines on the
tax consequences of a de facto merger under Section 40(C)(2) and (6)(b) of the Tax
Code of 1997. This Revenue Memorandum Ruling shall apply solely and exclusively
to, and may be relied upon only in, situations in which the facts are substantially
similar to the facts stated below, but subject to the principle that for such
transaction to be considered a de facto merger within the purview of Section 40(C)
(2) in relation to 40(6)(b) of the Tax Code of 1997, the same must be undertaken
for a bona fide business purpose and not solely for the purpose of escaping the
burden of taxation.

I Facts

1. A domestic corporation (the "Transferor") owns certain property, consisting, for
example, of the following:

1.1 Land encumbered by a real estate mortgage (REM);

1.2 Buildings;

1.3 100 shares of stock in G Corporation with a par value of P10 per share;
1.4 50 shares of stock in D Corporation without par value;

1.5 Unsecured receivables;

1.6 Loans to Q ("Borrower/Mortgagor"), secured by a real estate mortgage;
1.7 Cash.

2. The property transferred by the Transferor constitutes at least 80% of the
Transferor's assets, including cash.

3. The Transferor transfers the property to the Transferee. In exchange, the
Transferee issues shares to the Transferor out of the unissued portion of its existing
authorized capital stock, or, if such existing authorized capital stock is insufficient,
out of shares from an increase in the Transferee's authorized capital stock. The



Transferor does not receive any money or property other than the aforementioned
shares of the transferee.

4. In addition to the transfer of the property, the Transferee assumes liabilities of
the Transferor. However, the sum total of the amount of liabilities assumed, plus the
amount of the encumbrance or REM on the Land (as stated in Section 40(C)(4) of
the Tax Code of 1997 — "liabilities to which the property is subject") do not exceed
the basis of the property transferred.

II. GENERAL PRINCIPLES

1. A de facto merger involves the acquisition by one corporation of all or
substantially all the properties of another solely for stock. Section 40(C)(6)(b) of the
Tax Code of 1997 states:

"The term "merger" or "consolidation," when used in this Section, shall be
understood to mean: (i) the ordinary merger or consolidation; or (ii) the
acquisition by one corporation of all or substantially all the properties of
another corporation solely for stock: Provided, That for a transaction to be
regarded as a merger or consolidation within the purview of this Section, it must be
undertaken for a bona fide business purpose and not solely for the purpose of
escaping the burden of taxation: Provided, further, That in determining whether a
bona fide business purpose exists, each and every step of the transaction shall be
considered and the whole transaction or series of transactions shall be treated as a
single unit: Provided, finally, That in determining whether the property
transferred constitutes a substantial portion of the property of the
transferor, the term "property" shall be taken to include the cash assets of
the transferor." (Emphasis supplied)

The phrase "substantially all the properties of another corporation" is defined in BIR
General Circular No V-253 dated July 16, 1957 to mean "the acquisition by one
corporation of at least 80% of the assets, including cash, of another corporation,”
which 'has the element of permanence and not merely momentary holding'.

To constitute a de facto merger, the following elements must concur: (1) there must
be a transfer of all or substantially all of the properties of the transferor corporation
solely for stock, and (2) it must be undertaken for a bona fide business purpose and
not solely for the purpose of escaping the burden of taxation.

One basic difference between a de facto merger and a statutory merger is that the
Transferor is not automatically dissolved in the case of the former. Likewise, there is
no automatic transfer to the Transferee of all the rights, privileges, and liabilities of
the Transferor. It is, in fact, in procedure, similar to a transfer to a controlled
corporation under the same Section 40(C)(2) of the Tax Code of 1997, except that
at least 80% of the Transferor's assets, including cash, are transferred to the
Transferee, with the element of permanence and not merely momentary
holding. However, a de facto merger and a transfer to a controlled corporation are
different in that, (1) the Transferor in a de facto merger is a corporation, while in a
transfer to a controlled corporation, the Transferors may either be a corporation or
an individual, and (2) in a de facto merger, there is no requirement that the
transferor gains control (that is, 51% of the total voting powers of all classes of
stocks of the Transferee entitled to vote) of the Transferee as a prerequisite to



enjoying the benefit of non-recognition of gain or loss. What is essential in a de
facto merger is that the Transferee acquires all or substantially all of the properties
of the Transferor.

ITT TAX CONSEQUENCES

1. Income tax. The Transferor shall not recognize any gain or loss on the transfer of
the property to the Transferee. Consequently, the Transferor will not be subject to
capital gains tax, income tax, nor to creditable withholding tax on the transfer of
such property to the Transferee. Neither may the Transferor recognize a loss, if any,
incurred on the transfer.

In addition, the assumption of liabilities or the transfer of property that is subject to
a liability does not affect the non-recognition of gain or loss under Section 40(C)(2)
of the Tax Code of 1997, since in this case, the total amount of such liabilities does
not exceed the basis of the property transferred. Section 40(C)(4) of the Tax Code
of 1997 states:

"(4) Assumption of liability. —

(a) If the taxpayer, in connection with the exchanges described in the foregoing
exceptions, receives stock or securities which would be permitted to be received
without the recognition of the gain if it were the sole consideration, and as a part of
the consideration, another party to the exchange assumes a liability of the taxpayer,
or acquires from the taxpayer property, subject to a liability, then such assumption
or _acquisition shall not be treated as money and/or other property, and shall not
prevent the exchange from being_within the exceptions.

(b) If the amount of the liabilities assumed plus the amount of the liabilities to which
the property is subject exceed the total amount of the adjusted basis of the property
transferred pursuant to such exchange, then such excess shall be considered as a
gain from the sale or exchange of a capital asset or of property which is not a capital
asset, as the case may be."

Moreover, the Transferee is not subject to income tax on its receipt of the property
as contribution to its capital, even if the value of such property exceeds the par
value or stated value of the shares issued to the Transferor: Section 55 of Revenue
Regulations No. 2 ("Income Tax Regulations") states:

"Section 55. Acquisition or disposition by a corporation of its own capital stock. —
xxx The receipt by a corporation of the subscription price of shares of its capital
stock upon their original issuance gives rise to neither taxable gain nor deductible
loss, whether the subscription or issue price be in excess of, or less than the par or
stated value of such stock.

XXX XXX XXX"

However, stocks shall not be issued for a consideration less than par or issued price
thereof. (Section 62, Corporation Code of the Philippines)

2. Donor's tax. The Transferor is not subject to donor's tax, regardless of whether
the value of the property transferred exceeds the par/stated value of the Transferee



shares issued to the Transferor, there being no intent to donate on the part of the
Transferor.

3. Value-added tax. The Transferor is not subject to value-added tax ("VAT") on the
transfer of the property if it is not engaged in a business that is subject to the VAT
under Title IV of the Tax Code of 1997. Even if the Transferor is engaged in an
activity that is subject to VAT, it is nonetheless not subject to VAT on the transfer of
the property to the Transferee. Section 4.100-5(b)(1) & (3) of Revenue Regulations
No. 7-95, as amended states:

"(b) Not subject to output tax. — The VAT shall not apply to goods or properties
existing as of the occurrence of the following:

1) Change of control of a corporation by the acquisition of the controlling interest of
such corporation by another stockholder or group of stockholders, Example: transfer
of property to a corporation in exchange for its shares of stock under Section 34(c)
(2) and (6)(c) of the Code [now 40(C)(2) and (6)(c) of the Tax Code of 1997].

XXX

3) Merger or consolidation of corporations. The unused input tax of the dissolved
corporation as of the date of merger or consolidation shall be absorbed by the
surviving or new corporation.”

Thus, since a de facto merger is considered within the definition of a merger under
Section 40(C)(6) of the Tax Code of 1997, the transfer of the property by the
Transferor to the Transferee shall not be subject to VAT. However, the second
sentence of Section 4.100-5(b)(3), supra, is inapplicable in de facto mergers, and
therefore, the Transferor's unused input tax cannot be absorbed by or transferred to
the Transferee. The above sentence contemplates only a statutory merger or
consolidation that, by operation of law, results in a "dissolved corporation" and a
"surviving or new corporation". Furthermore, pursuant to Section 80 of the
Corporation Code of the Philippines, the unused input tax, being an asset, is
transferred in statutory merger by operation of law.

4. Documentary stamp tax. The documentary stamp tax consequences of the
transfer are as follows:

4.1 Either the Transferor or the Transferee is subject to documentary stamp tax as
follows:

4.1.1 On the transfer of real property (Section 196, Tax Code of 1997) — P15 on
each P1,000 or fractional part thereof, based on the higher of: (i) the consideration
contracted to be paid for such real property, and (ii) the fair market value as
determined in accordance with Section 6(E) of the Tax Code of 1997.

4.1.1.1 The "consideration contracted to be paid for such real property" shall be
computed in accordance with the following rules. "Stock in a corporation is a
valuable consideration for the transfer of real property." (Section 177, Revenue
Regulations No. 26) Therefore, the consideration for the real property shall be
computed as the par/stated value of the Transferee shares issued to the Transferor
in exchange for such property plus the value of such property in excess of such



