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THE PUBLIC CEMETERY MANAGEMENT AND 
REGULATION ACT 

RULES 
(under section 9) 

THE PUBLIC CEMETERY MANAGEMENT AND REGULATION 
(ST. THOMAS) RULES, 1992 

(Made by the Council and approved by the Minister on the L.N. 700192 
28th day of December, 1992) 

1. These Rules may be cited as the Public Cemetery Management c*ath 

and Regulation (St. Thomas) Rules. 1992. 

2. In these Rules- Interpretation. 

"authorized gate" means a cemetery gate provided for the use of 
the general public to which is attached a notice stating that 
it might be used for such purpose; 

"cemetery" means all lands vested in the Parish Council for the 
parish of St. Thomas and reserved for exclusive use as public 
places of interment and includes those cemeteries from time 
to time described in Part I of the Schedule; Scbcdule. 

"committee" means a cemetery committee appointed by the 
Council pursuant to section 96 of the Parish Councils Act; 

"grave" means a burial place formed in the ground by excavation 
and without any internal wall or brick work, concrete, stone- 
work or other artificial lining; 

"lot" includes a half lot; 

"Secretary" means the Secretary of the Council; 

"vault" includes underground burial places of every description 
except graves. 

3.-41) Each cemetery shall have a keeper appointed under section D& o t ~ b .  
keeper. 

7 of the Act. 
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(2) The duties of the keeper shall be- 

(a) to take such steps as are necessary to assist the Council in the 
effective management of the physical environment of the 
cemetery; 

(b) to advise the Council on matters of general policy relating to 
the management, development and care of the resources of 
the cemetery; 

(c) to ensure that the provisions of these Rules relating to the 
maintenance of the cemetery are complied with; 

(d) to supervise and direct all other members of staff appointed 
for the care and protection of the cemetery; 

(e) to make a monthly report to the Secretary concerning informa- 
tion recorded in the register and the workings of the cemetery 
in general; and 

If) to perform such other duties as may from time to time be 
assigned to him by the Council. 

Rlohtof burial. 4. Subject to these Rules, every person dying within the parish of 
St. Thomas and any other person as the Council thinks fit, may be 
buried in a cemetery within the said parish with such religious or other 
ceremony as the family or friends of the deceased think fit. 

Openhghours. 5.-(1) Each cemetery shall [be opened daily on such days and at 
such times as the Council by resolution may prescribe except that in 
cases of emergency or other special circumstances (the cemetery may be 
opened at other hours with the prior permission of the Secretary. 

(2) A notice setting out the prescribed hours of opening of the 
cemetery shall, without prejudice to any other form of service, be 
published in a daily newspaper printed and circulating in the Island at 
least thirty days before such notice comes into effect. 

Procedure application. €Or 
6.+) An application for interment under these Rules, shall be 

made to the Secretary in writing in accordance with paragraph (2). 

(2) An application under paragraph (1) shall state- 

(a) the name, place of birth and true place of abode and postal 
- a  , address of the applicant; 

(b )  the relationship of the applicant to the deceased person; and 
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(c) the name, sex, age, marital status, religious denomination and 
cause of death of the deceased person. 

7. Where the application is duly made and the fees thereupon paid Procedure for 
grave site 

the Secretary shall order the keeper to prepare the relevant grave site. preparation. 

8. Except in cases of emergency, notice of an interment shall be EEty iukr- 

given to the keeper at least twenty-four hours before the time fixed for 
such interment. 

9.-(1) Subject to paragraph the dimensions of a grave shall not Dimensioas of 
grave. 

be less than 6 feet deep, 7 feet long and 2 feet 6 inches wide. 

(2) The length and width of the grave of a deceased child of ten 
years of age or under, may, where necessary, be varied at the discretion 
of the keeper, except that no such child shall be buried less than 4 
feet below the level of the surface of the ground. 

10.-41) Subject to paragraph (2) each lot shall not be less than 8 ~ ; , " ~ ~ ~ ~ -  
feet long and 4 feet wide. 

(2)  The dimension of a lot for a child of ten years of age or 
under, may, where necessary, be varied at the discretion of the keeper. 

11.-(1) A lot for which an exclusive right of burial is granted shall fo$,ssi,",";l,".f 
be comprised of- sive burial. rkht of 

(a) in the case of a full lot, 10 feet in length by 9 feet in width; 
and 

(b)  in the case of a half lot, 9 feet in length by 6 feet in width. 

(2) No exclusive right of burial shall be granted by the Council 
in respect of less than half a lot. 

12. Each grave shall be numbered consecutively and the keeper Recordsin 
respeot of 

shall keep a register, in which shall be recorded- aravea. 

(a) the number allotted to such grave; 

(b )  the name and age of the deceased person interred in such 
grave ; 

(c) the date of burial; and 

[The inclusion of this page is authorized by L.N. 144/1995] 



THE PUBLIC CEMETERY MANAGEMENT A N D  REGULATION 
(ST. THOMAS) RULES, 1992 

(d) the name of the person giving the information recorded or 
where such name is not available, the name of the person 
in charge of the funeral. 

Burial fees. 13. The fees payable in respect of any vault or grave, made or dug 
or any right of exclusive burial or any monumen~t or tombstone, erected 
or placed in any part of the cemetery shall be as set out in Part I1 of 

SChedU'6. the %hedule and shall be paid in advance to the Secretary who shall 
lodge such amounts to the bank account of the Council. 

E"emptiOM. 14. Where the Council is satisfied that a deceased person has not 
left sufficient fees to pay the prescribed fees or that the relatives or 
friends of the deceased person, as the case may be, are not able to pay 
such fees, the Council may, as it thinks fit, exempt in whole or in part. 
any person or organization from the payment of fees. 

Asai$nmurt. 
transfer or 
devolution of 
grant. 

15.-41) Except with the consent of the Council in writing and 
under seal, a person shall not transfer or assign any exclu~ive rights 
of burial with respect to any lot or part thereof or any interest therein. 

(2) An assignment or transfer of an exclusive right of burial 
other than by devise shall be executed in duplicate and the execution 
thereof acknowledged before a Justice of the Peace and filed with the 
Secretary. 

(3) An entry of such assignment or transfer shall be made in 
the register by the keeper in the same manner as that of the original 
grant. 

(4) No exclusive right of burial shall be acquired in conse- 
quence of an assignment or transfer until such entry is registered in 
the prescribed manner. 

(5) An assignment or transfer of an exclusive right of burial 
shall be produced within six months of the execution thereof. 

(6) On the devolution by descent or devise of the rights with 
respect to any lot, the heir or devisee shall, within five years after such 
devolution, give notice thereof in writing to the Secretary and shall 
furnish proof of such devolution in writing, whenever required so to 
do by the Secretary. 
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